Friday, May 28, 2010

Poi kodai


Lamo atok tak becito kek sini yo tak? bukan po, atok bizi.. cemacam kojo nak buek, tambek lombu, motong, kutip sekerap, timbo kolam, carik pucuk paku, tobeh lalang, komeh ghumah.. masak pon atok buek.. uwan kau? uwan kau takdo sini.. dio poi kojo kilang nun. tinggal la atok sorang sini ha..

nia nak cito tadi atok poi gunting ghambut.. poi la atok kek kodai gunting tu naik kancil.. nak nek moto tak sodap lak ghaso eh.. mano tak eh.. kok ado anak dagho lalu lalang kang buleh tinn.. kok nek moto, nak tinnn kepebondo eh, dah tak bedocit lagi honn ehh tuh.. kekadang tuh dah lopeh lalu baru la kuar hon ehh.. agak eh kok eksiden, atok dah dalam kubur baru hon eh bebunyi..

apo pulak cito hon kan.. nak cito pasal kodai gunting..
lapeh jo atok buek reverse parking kek dopan kodai tuh, atok pon masuk lah.. dok kek ateh sopa.. ado majalah bola, atok capai la, nak baco.. ntah pobondo tulih eh.. tak paham atok do..

ghamai yo oghang kek kodai tuh... sumo heboh nak buek stail rambut ronaldo.. den tengok rambut eh tuh takdo la lawa bona.. sobab dek idung eh mancung tuh jo yang buek an dio lawa.. yang idung macam pelopah kelapo tuh, sodar-sodar lah sikit yo.. buek yo la style mao zedong tuh..

tibo la giliran atok..

"nak buek style ronaldo ko tok?"

langsung atok jawab..

"hayah kau"

langsung tediam dehh..

dio gunting la ghambut atok style beso..

Wednesday, May 19, 2010

sepo sangko


dah lamo atok tak tengok pokok bungo dopan umah nih haaa...

sampaikan....




BESAGHANG BUGHUNG KEK POKOK BUNGO NIH HAAA!!
DAH BETOLO DUO BIJIK LAK TUH!

kocik-kocik lu ado yo atok tengok burung cam nih betolo, menoteh tolo eh, peh tuh anak eh bosa sampai buleh tobang.. ghindu jam kocik2 dulu..


Monday, May 17, 2010

Selamat Hari Guru


SELAMAT HARI GURU PADA SEMUA CIKGU DAN TENAGA PENGAJAR YANG PERNAH MENGAJAR SAYA APA-APA ILMU DI DUNIA INI...

entah kenapa pada malam hari guru, aku mimpi cikgu SAINS aku masa darjah lima di sekolah kebangsaan kuala pilah.. cikgu Norakidah.. aku rapat dengan cikgu nih... aku mimpi dia suruh aku belikan kek untuk semua kawan2 sekelas.. tapi dalam mimpi tuh aku tak jumpa kedai kek tuh, puas jalan dari satu kedai ke satu kedai.. sampai la aku terjaga..

pada hari sebelum tuh jugak aku jumpa cikgu bahasa melayu aku di KGV, cikgu Mazwin. Seronok bila dia masih ingat aku dan kawan2 aku kat sekolah dulu, walopon dah lebih 5 taun kami tinggalkan sekolah.

ilmu tak pernah habis ditimba selagi nyawa dikandung badan.. selagi tuh lah kita memerlukan mereka yang bernama GURU~

semoga semua cikgu-cikgu sihat selalu dan berjaya dalam hidup mereka..

terima kasih cikgu..


Saturday, May 8, 2010

Selamat Hari Ibu

Selamat hari ibu kepada mama...

terima kasih atas segalanya..

masakan mama memang TERBAEKKKK!!!!!!

nasib baik aku ader mak yang pandai masak!

Dunia Kau.. Dunia Aku..


ini dunia kau? bukan dunia aku?

sebenarnya hidup nih kita kene sedar.. cuma sementara.. ianya adalah bekalan.. tuh sumerang tau.. tapi berapa ramai yang SEDAR dengan hakikat nih?

yea.. mari kita becerita sikit..

bayangkan sorang nih petani yang dah diberi sebidang tanah. dia memilih untuk tanam ubi.. kalau lah dia gunakan semua tanah dia tuh nak tanam ubi.. mesti hasilnya banyak. itu pon kalo dia buat bersungguh-sungguh la. dan hasilnya tuh bukan stakat boleh menampung diri dia.. tapi untuk keluarga dia dah cukup untuk improve taraf hidup dia sendiri.

TAPI! cuba bayangkan petani tuh tak buat apa.. duduk aja tengok tanah dia yang subur tuh. kalo nak tanam pun ala kadar jer.. cukup untuk makan sendiri. cukup untuk alas perut sendiri. hari-hari petani tuh duduk melangsit kat bangsal dia.. tengok langit.. aman.. damai... kalo lapar, turun dari bangsal.. cabut ubi.. rebus, makan. pastuh sambung melangsit sampai malam. dan kehidupan dia takkan berubah sampai bila pun.

kehidupan kita, bergantung pada usaha kita sendiri.. orang sekeliling sebagai pemangkin.. mungkin untuk merosakkan kita.. mungkin untuk membantu kita dalam berjaya dalam kehidupan. kita pilih jalan kita sendiri. tentu korang penah dengar firman Allah, yang lebih kurang macam nih bunyi dia, "takkan berubah nasib satu bangsa kalo dia tak mau berubah sendiri"

jadi semua bergantung pada usaha.

aku dari dulu ditanam satu semangat untuk berjasa untuk keluarga. bila dah besar sikit.. kene ader perasaan untuk berjasa pada bangsa.. bila dah besar sikit lagi, rupanya kita kene bukan stakat kene berjasa pada keluarga dan bangsa.. tapi agama kita.

berbalik pada jasa kepada keluarga. kita kene balas jasa yang dah ditabur pada kita. sebab apa? sbab merekalah kita masih bernafas sampai sekarang. kalo tak, masa kita nih baby lagi, kita dah duduk dalam tong sampah, dah ader kat depan masjid, mungkin dah ader dalam tanah kot.

untung tak kita yang masih hidup atas muka bumi nih? dapat baca blog aku yang menawan hati nih? untunggg... sebab masih ader yang sayang pada kita. tak mau ker kita menyumbang SIKIT daripda tenaga kita untuk berjasa pada mereka yang sayang pada kita? walaupun mereka tak maukan jasa dibalas dan cuma dia mahukan kejayaan daripada kita supaya kita senang dimasa depan. itu aja..

memang agak STRESSSS.. SUSAHHHHH.. PAYAHHHHHH.. MENCABARRR dalam menjalani kehidupan nih.. kehidupan yang penuh dengan cabaran.. keindahan.. percintaan.. kasih sayang.. persahabatan... dan macam-macam lagi..

nasihat aku, jadikan nasihat orang sekeliling tuh sebagai panduan, bukak mata... pandang sekeliling.. tengok apa yang berlaku kat sekeliling.. fikirkan apa yang akan jadi kat kita 10 tahun akan datang.. renungkan yea.. setiap tindakan kita bakal merubah masa depan kita..

itu sahaja.. berusahalah tanam sebnayak mungkn ubi kat tanah yang ada.. supaya kelak kita dapat hasil yang menggembirakan. bukan untuk diri sendiri aja, tapi untuk pihak disekeliling kita, sebab itulah kita dilahirkan kat dunia ini.. sebab dunia ni bukan dunia kau... bukan dunia aku.. tapi dunia kita bersama..




p/s: cerita mulan memang best

Friday, May 7, 2010

Kau ingat tak lagi?

HEHEHEHEHE..

kenapa?

HEHEHEHEHE..

kau nih kenapa? sepak kang!!!

HEHEHEHEHE...

dah gila agaknya...

TAKDALAH... CUBA KAU TENGOK VIDEO NIH..


video


KAU INGAT TAK LAGI?

ohhh.. ini cerita lama.. jangan dikenang benda yang sudah.. keep moving foward..

KAU BETOL-BETOL DAH LUPA?

Eeeerr.... mestilahhhh~~ kau ingat aku ni apa?

HEHEHEHEHEHEHE...

aku rasa kalo ko teros macam nih, ko akan jadi gila macam si anu tuh..

DIA DAH GILA KER?

yea.. macam kau nih la..

HEHEHEHEHEHEHEHE

Dah lah.. malas aku nak layan ko. aku nak pegi site..

HEII-HEIII.. NANTII!

Apa lagi???

BETOL KER KO TAK INGAT?

....

Saturday, May 1, 2010

Kisah 4 bulan..



Dah lamo gilo tak update belog.. aku sebenarnya maleh nak update.. nak baca belog.. dan edit blog.. tapi kali nih perasaan yang bosan membelenggu tubuh badan aku yang sekeping nih..

aku baru ajerk berenti keje dengan sebuah kompeni pipe jacking terkemuka kat melesia nih.. mungin terkemuka kat area rantau asia tenggara nih kot.. sebab ader offer lain..

sebenarnya masa aku dapat offer nih dulu aku dah bagi tau yang aku nih bonded dengan PETRONAS.. cuma agaknya rezeki masa tuh dah sampai, aku dapat la keje situ.. tambah-tambah pulak aku dapat dok kat site, SEREMBAN.. dekat jerk kat umah aku..

Jadi dipendekkan cerita.. aku dapat kerja sebagai assistant project engineer kat situ.. aku rasa sangat bertuah sebab masa tuh projek masih rancak.. baru 50% berjalan.. dan aku dapat tengok proses pipe jacking secara lansung. aku dapat tengok proses nih dari A sampai lah aku berenti nih, aku dapat tengok sampai Y.. masa aku tinggalkan kompeni nih, baru 73% siap..

Aku rasa bertuah sebab banyak gilo pengalaman aku dapat.. aku dapat alami macam-macam teknikal problem.. macam-macam kerenah penduduk, dan dapat tengok macam-macam ragam manusia.. yealah, bukan senang nak jaga 50 staff dalam satu masa.. tambahan plak kat site tuh ader aku n sorang lagi engineer yang jaga site. Kene plak update machinery yang ada kat site.. sampai aku dah tak terjaga lagi.. kene pulak buat follow up machinary yang tak cukup, kene tanya masalah kat operator, pekerja dan supervisor.. fuhh.. macam-macam lagi keje wehh.. paper work tuh takpayah la cerita.. ada sampai satu masa aku redha jer tak siap keje.. kene marah tuh dah biasa.. hihihihi..

Semoga pengalaman bekerja selama 4 bulan nih akan membentuk jiwa aku menjadi matang, lebih terbuka dan bersedia untuk environment yang lebih mencabar.. pokok pangkalnya semua bergantung pada kita sendiri.. 4 bulan bekerja nih aku rasa macam dah 8 bulan bekerja plak..

Apa pun.. aku rasa, aku dah menyumbang sikit pada negeri tanah tumpah darahku.. membuat satu projek untuk rakyat.. ok apeerr... aku ucapkan terimakasih kepada semua..


"aku Anwar.. duduk dalam pembetung yang
bakal dipenuhi taik-taik orang seremban"



..apa akan terjadi pada aku 10 tahun akan datang.. itu kita tak tau..