Sunday, April 28, 1991

Ikanku sayang

Ader new arrival.. bapak aku baru beli ikan-ikan baru.. dan letak kat akuarium office bapak aku..

"Apo la kono eh ashek mati yoo ikan den nih.. begaduh agak eh.." rungut bapak aku minggu lepas..

Tapi hari nih bapak aku da beli ikan baru...

Sumer comel-comel.. cantik-cantik.. dan cute.. aku memerhatikan dengan penuh tekun dan minat.. aku memang suka dengan binatang kecik-kecik.. aku suka sebab cuttttee..

akuarium tuh tinggi... Aku amek kerusi.. dan panjat, tengok lagi dekat.. tangan aku membukak penutup akuarium tuh pelahan-lahan..

Sepantas kilat aku cekup seko anak ikan.. tapi tak dapat.. pantas.. sangat pantas...
aku cuba lagi.. GAGAL!
LAGi... GAGAGALLLLL!!!!

"APo IKAN NEH DOGIL BONA NEHHHH!!!" aku marah...

Dan aku gunakan ikhtiar terakhir aku.. hikmat putaran air lengkap... aku pusingkan tangan aku dan kocak air tuh ikut satu pusingan..

Sumer ikan-ikan tuh terpusing sama... dalam putaran air..

"DUMMMM!!!"

pintu opis tertutup.. aku terkejut.. cepat-cepat aku kuarkan tangan aku dari akuarium...

Sorang posmen kuar dari opis.. nampak aku..

"kau buek apo tuuuuu " sapa posmen tuh sambil tersenyum..
"tak do apo... tengok ikan nih ha..." balas aku sambil tangan mengelap-ngelap air yang tumpah atas meja akuarium tuh..

Bila posmen tuh dah blah.. aku sambung balik projek aku.. HIKMAT putaran air lengkap... bila da puas.. aku berenti.. dan terus menangkap seko ikan..

DAPAT!

Aku belai-belai ikan tuh dengan penuh kasih sayang...

Tapi memandangkan ikan tuh degil dengan aku tadi.. aku picit perut dia.. lepas tuh aku letak balik dalam akuarium tuh...

"Esok kita jumpa lagi yea sumer?" aku memberi hormat pada ikan lain sambil berlari balik ke rumah...

5 tembakan:

  1. i'M yORkE ( November 14, 2009 at 5:44 PM )

    aku curiga..betul ke post ni bertarikh 28 April 1991..haha

  2. Anonymous ( December 10, 2009 at 2:19 AM )

    tipu yoo tuh..die baru buek blog ni taon ni x silap..

  3. kaloi ( December 10, 2009 at 8:35 AM )

    den buek 2009.. tapi taun kejadian tuh memang botol..

  4. OoizzioO ( January 17, 2010 at 1:43 AM )

    aku pun curiga post ni 1991
    takkan ler umur 4 tahun ko dah celik komputer
    aku masuk utp baru pakar2 sume ni
    tp x kan ler ko awal sgt

  5. sofea ( March 27, 2010 at 8:19 AM )

    ceh..den tertipu juge..mati2 ingt thun 1991.huh