Thursday, October 14, 2010

Yeay.. convocation day!


Alhamdulillah.. ahad nih konvo aku.. so aku dengan rasminya akan dapat sijil ijazah aku.. Bila pikir-pikir balik zaman belajar dulu.. memang seronok.. walaupun banyak benda yang dirisaukan, tapi tak lah serius dan teruk kalau dibandingkan dengan alam pekerjaan. Yang patut dikejar cuma score dalam exam.. kalo tak dapat score skang, bleh try next time..

tapi kalo dah keje, x dapat apa yang ditarget.. maunnya kene pelangkung dengan bos..

Aper pun, aku besyukur sangat.. segalanya berjalan lancar.. setenang air sungai Kerteh yang mengalir ke Kuala Kerteh.

petang nih balik seremban sebelum pegi utp esok pagi.. yea la.. nak jumpa famili dulu... nasib baik cuti sampai ari selasa. so, boleh la relaksss...

balik ke seremban n UTP nanti sorang2 jer.. uhuk2.. kene pikirkan lagu2 yang boleh layan dalam keter nnt..

Aku harap dapat jumpa semua kengkawan aku nanti.. yeay!




Wednesday, August 25, 2010

Baju Raya


Bila la aku nak beli baju raya neh..

aku dari dulu mengharapkan akak2 aku.. mak2 aku belikan baju aku.. xpenah aku nak carik baju sendri..

sekang nih aku kene la carik baju Melayu aku.. aku rasa raya kali nih nak beli baju warna biru gelap sket.. then beli songkok baru..

citer pasal songkok neh, aku penah beli songkok masa aku 2nd year.. pastu bila aku 3rd year.. aku dah x buleh pkai langsung.. aku rasa kepala hotak aku expanding nearly 10%. Nak kata makin pandai, x der la plak.. cemtuh jer.

Nak g shopping dengan sapa aku tak tau... Sapa nak teman???

Saturday, August 21, 2010

Chopper booking

salah satu keje aku ialah, bwat chopper booking for those contractors yang nak pegi offshore untuk field yang aku jaga.. Dari dulu ashek isi nama orang.. seronok jugak arrange orang pegi offshore nih.. boleh kenal ramai orang.. aku pun terpikir gak.. bila laa aku nak arrange chopper untuk diri sendri...

akhirnya.... kames ari tuh aku berjaya arrange chopper untuk diri sendri.. YEAY! ari nih boleh dah naik chopper sendri...

Semoga segalanya dipermudahkan Allah... Aminnn..

Tuesday, August 17, 2010

gi Tengok Teater

Dah lama tak tules blog.. nih nak tles sket..
ok.. ari tuh aku g UTP, nak tengok Teater nyer pasal..
So jumaat 6 August, g KL, jumpe dak2 teater.. tumpang umah dak2 neh sblum berangkat g UTP.


ok pagi tuh, kol 720 dah naik LRT g jumpa dak2 neh, nek kete Ad pegi UTP.

On da way, singgah sat kat Air Panas Sg Klah, Sungkai. Memang pwas ati gak la bayar RM10 tuh, tengok tempat tuh terjaga elok.. dapat berendam dalam air panas.. rasa kulit aku kembali menjadi seperti bayi pulak.



Sampai UTP dalam tengahari.. tak bwat apa.. tunggu show malam tuh.

Sebelum show, sempat lagi tengok budak2 nih bermekap2... teringat zaman2 dulu, mekap nih macam alat mainan jer.. so gatal la jugak tangan tuh pegang mekap, tolong mekapkan kengkwan lain..

Sedar2 show dah setat.. termiss first show.. Memula tuh sumer show mime.. Seronok jugak lah.. aku mcm nak mati tegelak kat bwah tuh.. ader ker sorang tuh dia tarik aku naik atas, be part of the show. Seronok!


Lepas tu, ader teater Ketupat, kalo tak silap aku.. Cerita dia memang menarik. Pasal 3 orang perempuan yang ashek mengumpat tak habes2.. Walaupun masing2 tuh pelakon yang baru2.. tapi diorang dapat membawa watak ketupat umpat yang berjaya.. terutama cik ketupat yg selendang merah, baju hitam tuh, mmg pandai bawak watak celaka dia. Aku rasa nak tampar2 jer mulut dia yang cabul tuh. Mmg jadi la pewatakan dia. duorang lagi tuh pon bagus dan memeriahkan lagi suasana. Akhir cerita, diorang sume makan daging merah.. daging sedara sendri lahh..


Then show Monolog, Pondok Tok Ayah, cerita pasal jin hantu mana ntah, Dr shark yang belakon. Memang dia pandai bwak watak tuh. Cerita pasal jin nih terhalau dari tanah sendri disebabkan kerakusan pembangunan.. yang tak buleh tahan tuh, jiwn tuh kalah sbb jin tuh kene umpan dgn ayam kfc tu.. Tahniah la Dr Shark. Saya nak sangat kalo ader peluang bwat monolog kat kerteh nih.


Then cerita Bedah. HOOOTTT.. sebab pondan duekor tuh. Haih~ Tapi jalan cerita dia mmg menarik. Kerel cam beser la watak kasanova dia.. malas nak cerita.. Syira mmg bagus kalo bwak watak orang tua. Kalo dia lelaki, mmg boleh ganti watak pakcik dalam Asylum. Bedah jugak pandai bawak watak perempuan yang sebegitu.. Tapi aku rasa, watak bedah nih macam tak cukup plak.. tumpuan lebih diberi pada watak pondraz duekor tuh.. kesian diva Bedah.

Penat dah menulis..


Ahad tengahari balik dengan seribu kenangan.. kisah yang tak akan berulang kembali... ecececece~

Friday, August 6, 2010

Tronoh Theatre Shop

Tronoh Theatre Shop
presents
TTS Bundle Show!
Featuring "Bedah", "Ketopat Oh Ketupat", "Pondok Tok Ayah" & "TTS Mimers"

7 & 8 Aug, 830pm,
MPH,
Ticket RM5!

Thursday, July 1, 2010

gi kl jerr..


ari tuh gi kl.. sambil-sambil gi kl tuh, sempat singgah seremban..

penat betol bawak bmw dari kerteh ke seremban.. rasa nak tukar kete lain.. tapi sayang lak.. hmmm...

ape pon.. seronok sebab sempat spent masa 2jam kat rumah.. seronok dapat jumpa famili..

bila ke kl pon seronok jugak.. dapat jumpa ramai kawan2.. terutama classmate.. bebudak teater.. dan rakan2 PIPE62.

kl memang seronok untuk dilawati jer..

weekend nih pindah rumah.. yeay~

aku sangat kagum dengan KL twin tower..

walau dari mana arah sekali pon ia dipandang.. aku rasa KL twin tower memang seksi..

tapi bmw aku la yang paling seksi.. sebab dapat jimatkan poket aku tiap bulan.. love u so much.. (kesian dia.. dahlah aku bawak kete ganas..)

Thursday, June 17, 2010

Buah Cempedak di luar pagar


Buah cempedak di luar pagar,
ambil galah tolong jolokkan,
saya budak baru belajar,
kalau salah tolong tunjukkan..

selain aku sebagai pekerja baru di kerteh nih.. aku ader perasan buah cempedak besar kat luar pagar rumah aku nih.. macam sedap.. pokok dia tinggi dalam 6-7m.. daun dia rimbun. pangkal pokok agak semak, penuh dengan lalang dan pokok senduduk.. salah satu bahagian dahan dia dah mati dan tak berdaun.. ada kesan perun api bawah kawasan dahan yang mati tuh.. mungkin rumah jiran depan aku tuh bakar daun-daun kering kat situ agaknya.

(aperlah merepek nih..)

ok.. aku dah boring sebab takda apa nak buat malam nih.. esok cuti.. aku pinjam broadband si osman.. osman plak tengah ashek sangat tengok citer antu kat ruang tamu depan tuh.. aku plak.. mmg spesies tak suka tengok citer antu.. kalo tak.. nanti rasa ader orang nak tepuk belakang aku masa semayang.

perasaan sekarang?

emm.. biasa aja.. kat sini makanan kat warung2 agak mahal gak berbanding tronoh dan seremban.. dada ayam dara yang cenonet tuh dia jual RM2... aku rasa aku ngap sekali jer pn boleh.. oo satu lagi.. ari tuh aku beli mee goreng RM2.. aku habiskan dalam 4 suap aja.. aper pun.. kalo pandai pilih kedai, boleh la dapat yang sedap dan murah...

kat sini ari jumaat susah nak cari kedai makan waktu tengahari. so, kalo aku rajin, aku akan makan.. kalo tak.. aku posa jer la tengahari tuh..

kawan-kawan sumer sumer baik-baik dan membantu.. beruntung ader kawan2 yang baik2 kat sini.. kalo tk.. manalah tempat aku nak bersidai kat sini...

jiran-jiran pon tak menimbulkan masalah.. ari tuh pakcik depan rumah tegur kete member aku blok jalan kecik dia, susah nak pegi surau.. aku pon heran.. rumah pakcik tuh sebelah surau.. tapi dia naik moto lintas rumah aku nak pegi surau.. entah lah... aku pon tak paham.. dah la datang malam2..

OHhhh.. satu lagi.. rumah yang aku dok skang nih sebelah kuburrrr~~ seramnyaa...

oklah.. kalo ader sesapa nak ajak gi berekreasi, panjat gunung ker, gi pulau ker, gi masuk gua ker.. habaq la yea..


nih gambar team aku masa trening dulu

nih masa aku gi zoo negara dulu

nih aku ngan hosemate aku masa kat pantai kemasik..

ini rumate2 aku masa trening kat bangi dulu..

Friday, May 28, 2010

Poi kodai


Lamo atok tak becito kek sini yo tak? bukan po, atok bizi.. cemacam kojo nak buek, tambek lombu, motong, kutip sekerap, timbo kolam, carik pucuk paku, tobeh lalang, komeh ghumah.. masak pon atok buek.. uwan kau? uwan kau takdo sini.. dio poi kojo kilang nun. tinggal la atok sorang sini ha..

nia nak cito tadi atok poi gunting ghambut.. poi la atok kek kodai gunting tu naik kancil.. nak nek moto tak sodap lak ghaso eh.. mano tak eh.. kok ado anak dagho lalu lalang kang buleh tinn.. kok nek moto, nak tinnn kepebondo eh, dah tak bedocit lagi honn ehh tuh.. kekadang tuh dah lopeh lalu baru la kuar hon ehh.. agak eh kok eksiden, atok dah dalam kubur baru hon eh bebunyi..

apo pulak cito hon kan.. nak cito pasal kodai gunting..
lapeh jo atok buek reverse parking kek dopan kodai tuh, atok pon masuk lah.. dok kek ateh sopa.. ado majalah bola, atok capai la, nak baco.. ntah pobondo tulih eh.. tak paham atok do..

ghamai yo oghang kek kodai tuh... sumo heboh nak buek stail rambut ronaldo.. den tengok rambut eh tuh takdo la lawa bona.. sobab dek idung eh mancung tuh jo yang buek an dio lawa.. yang idung macam pelopah kelapo tuh, sodar-sodar lah sikit yo.. buek yo la style mao zedong tuh..

tibo la giliran atok..

"nak buek style ronaldo ko tok?"

langsung atok jawab..

"hayah kau"

langsung tediam dehh..

dio gunting la ghambut atok style beso..

Wednesday, May 19, 2010

sepo sangko


dah lamo atok tak tengok pokok bungo dopan umah nih haaa...

sampaikan....




BESAGHANG BUGHUNG KEK POKOK BUNGO NIH HAAA!!
DAH BETOLO DUO BIJIK LAK TUH!

kocik-kocik lu ado yo atok tengok burung cam nih betolo, menoteh tolo eh, peh tuh anak eh bosa sampai buleh tobang.. ghindu jam kocik2 dulu..


Monday, May 17, 2010

Selamat Hari Guru


SELAMAT HARI GURU PADA SEMUA CIKGU DAN TENAGA PENGAJAR YANG PERNAH MENGAJAR SAYA APA-APA ILMU DI DUNIA INI...

entah kenapa pada malam hari guru, aku mimpi cikgu SAINS aku masa darjah lima di sekolah kebangsaan kuala pilah.. cikgu Norakidah.. aku rapat dengan cikgu nih... aku mimpi dia suruh aku belikan kek untuk semua kawan2 sekelas.. tapi dalam mimpi tuh aku tak jumpa kedai kek tuh, puas jalan dari satu kedai ke satu kedai.. sampai la aku terjaga..

pada hari sebelum tuh jugak aku jumpa cikgu bahasa melayu aku di KGV, cikgu Mazwin. Seronok bila dia masih ingat aku dan kawan2 aku kat sekolah dulu, walopon dah lebih 5 taun kami tinggalkan sekolah.

ilmu tak pernah habis ditimba selagi nyawa dikandung badan.. selagi tuh lah kita memerlukan mereka yang bernama GURU~

semoga semua cikgu-cikgu sihat selalu dan berjaya dalam hidup mereka..

terima kasih cikgu..


Saturday, May 8, 2010

Selamat Hari Ibu

Selamat hari ibu kepada mama...

terima kasih atas segalanya..

masakan mama memang TERBAEKKKK!!!!!!

nasib baik aku ader mak yang pandai masak!

Dunia Kau.. Dunia Aku..


ini dunia kau? bukan dunia aku?

sebenarnya hidup nih kita kene sedar.. cuma sementara.. ianya adalah bekalan.. tuh sumerang tau.. tapi berapa ramai yang SEDAR dengan hakikat nih?

yea.. mari kita becerita sikit..

bayangkan sorang nih petani yang dah diberi sebidang tanah. dia memilih untuk tanam ubi.. kalau lah dia gunakan semua tanah dia tuh nak tanam ubi.. mesti hasilnya banyak. itu pon kalo dia buat bersungguh-sungguh la. dan hasilnya tuh bukan stakat boleh menampung diri dia.. tapi untuk keluarga dia dah cukup untuk improve taraf hidup dia sendiri.

TAPI! cuba bayangkan petani tuh tak buat apa.. duduk aja tengok tanah dia yang subur tuh. kalo nak tanam pun ala kadar jer.. cukup untuk makan sendiri. cukup untuk alas perut sendiri. hari-hari petani tuh duduk melangsit kat bangsal dia.. tengok langit.. aman.. damai... kalo lapar, turun dari bangsal.. cabut ubi.. rebus, makan. pastuh sambung melangsit sampai malam. dan kehidupan dia takkan berubah sampai bila pun.

kehidupan kita, bergantung pada usaha kita sendiri.. orang sekeliling sebagai pemangkin.. mungkin untuk merosakkan kita.. mungkin untuk membantu kita dalam berjaya dalam kehidupan. kita pilih jalan kita sendiri. tentu korang penah dengar firman Allah, yang lebih kurang macam nih bunyi dia, "takkan berubah nasib satu bangsa kalo dia tak mau berubah sendiri"

jadi semua bergantung pada usaha.

aku dari dulu ditanam satu semangat untuk berjasa untuk keluarga. bila dah besar sikit.. kene ader perasaan untuk berjasa pada bangsa.. bila dah besar sikit lagi, rupanya kita kene bukan stakat kene berjasa pada keluarga dan bangsa.. tapi agama kita.

berbalik pada jasa kepada keluarga. kita kene balas jasa yang dah ditabur pada kita. sebab apa? sbab merekalah kita masih bernafas sampai sekarang. kalo tak, masa kita nih baby lagi, kita dah duduk dalam tong sampah, dah ader kat depan masjid, mungkin dah ader dalam tanah kot.

untung tak kita yang masih hidup atas muka bumi nih? dapat baca blog aku yang menawan hati nih? untunggg... sebab masih ader yang sayang pada kita. tak mau ker kita menyumbang SIKIT daripda tenaga kita untuk berjasa pada mereka yang sayang pada kita? walaupun mereka tak maukan jasa dibalas dan cuma dia mahukan kejayaan daripada kita supaya kita senang dimasa depan. itu aja..

memang agak STRESSSS.. SUSAHHHHH.. PAYAHHHHHH.. MENCABARRR dalam menjalani kehidupan nih.. kehidupan yang penuh dengan cabaran.. keindahan.. percintaan.. kasih sayang.. persahabatan... dan macam-macam lagi..

nasihat aku, jadikan nasihat orang sekeliling tuh sebagai panduan, bukak mata... pandang sekeliling.. tengok apa yang berlaku kat sekeliling.. fikirkan apa yang akan jadi kat kita 10 tahun akan datang.. renungkan yea.. setiap tindakan kita bakal merubah masa depan kita..

itu sahaja.. berusahalah tanam sebnayak mungkn ubi kat tanah yang ada.. supaya kelak kita dapat hasil yang menggembirakan. bukan untuk diri sendiri aja, tapi untuk pihak disekeliling kita, sebab itulah kita dilahirkan kat dunia ini.. sebab dunia ni bukan dunia kau... bukan dunia aku.. tapi dunia kita bersama..




p/s: cerita mulan memang best

Friday, May 7, 2010

Kau ingat tak lagi?

HEHEHEHEHE..

kenapa?

HEHEHEHEHE..

kau nih kenapa? sepak kang!!!

HEHEHEHEHE...

dah gila agaknya...

TAKDALAH... CUBA KAU TENGOK VIDEO NIH..


video


KAU INGAT TAK LAGI?

ohhh.. ini cerita lama.. jangan dikenang benda yang sudah.. keep moving foward..

KAU BETOL-BETOL DAH LUPA?

Eeeerr.... mestilahhhh~~ kau ingat aku ni apa?

HEHEHEHEHEHEHE...

aku rasa kalo ko teros macam nih, ko akan jadi gila macam si anu tuh..

DIA DAH GILA KER?

yea.. macam kau nih la..

HEHEHEHEHEHEHEHE

Dah lah.. malas aku nak layan ko. aku nak pegi site..

HEII-HEIII.. NANTII!

Apa lagi???

BETOL KER KO TAK INGAT?

....

Saturday, May 1, 2010

Kisah 4 bulan..



Dah lamo gilo tak update belog.. aku sebenarnya maleh nak update.. nak baca belog.. dan edit blog.. tapi kali nih perasaan yang bosan membelenggu tubuh badan aku yang sekeping nih..

aku baru ajerk berenti keje dengan sebuah kompeni pipe jacking terkemuka kat melesia nih.. mungin terkemuka kat area rantau asia tenggara nih kot.. sebab ader offer lain..

sebenarnya masa aku dapat offer nih dulu aku dah bagi tau yang aku nih bonded dengan PETRONAS.. cuma agaknya rezeki masa tuh dah sampai, aku dapat la keje situ.. tambah-tambah pulak aku dapat dok kat site, SEREMBAN.. dekat jerk kat umah aku..

Jadi dipendekkan cerita.. aku dapat kerja sebagai assistant project engineer kat situ.. aku rasa sangat bertuah sebab masa tuh projek masih rancak.. baru 50% berjalan.. dan aku dapat tengok proses pipe jacking secara lansung. aku dapat tengok proses nih dari A sampai lah aku berenti nih, aku dapat tengok sampai Y.. masa aku tinggalkan kompeni nih, baru 73% siap..

Aku rasa bertuah sebab banyak gilo pengalaman aku dapat.. aku dapat alami macam-macam teknikal problem.. macam-macam kerenah penduduk, dan dapat tengok macam-macam ragam manusia.. yealah, bukan senang nak jaga 50 staff dalam satu masa.. tambahan plak kat site tuh ader aku n sorang lagi engineer yang jaga site. Kene plak update machinery yang ada kat site.. sampai aku dah tak terjaga lagi.. kene pulak buat follow up machinary yang tak cukup, kene tanya masalah kat operator, pekerja dan supervisor.. fuhh.. macam-macam lagi keje wehh.. paper work tuh takpayah la cerita.. ada sampai satu masa aku redha jer tak siap keje.. kene marah tuh dah biasa.. hihihihi..

Semoga pengalaman bekerja selama 4 bulan nih akan membentuk jiwa aku menjadi matang, lebih terbuka dan bersedia untuk environment yang lebih mencabar.. pokok pangkalnya semua bergantung pada kita sendiri.. 4 bulan bekerja nih aku rasa macam dah 8 bulan bekerja plak..

Apa pun.. aku rasa, aku dah menyumbang sikit pada negeri tanah tumpah darahku.. membuat satu projek untuk rakyat.. ok apeerr... aku ucapkan terimakasih kepada semua..


"aku Anwar.. duduk dalam pembetung yang
bakal dipenuhi taik-taik orang seremban"



..apa akan terjadi pada aku 10 tahun akan datang.. itu kita tak tau..



Monday, April 12, 2010

Jebat Hang Tuah





ar tuh aku gi tengok teater kat utp..

pasal teater bangsawan tuah hang jebat.. satu teater yang sangat mengagumkan bagi aku.. aku nih takder la reti sangat nak komen2.. komen lebey2 kang, aku pon belakon dulu pon cam haram..

masa mula-mula masuk dewan, aku sangat teruja tengok ader grup gamelan dan pemuzik kiri dan kanan dewan.. mesti best nih...

sebelum start, aku tengok ader apek cina dan tukang sapu sampah tuh sedang mengaut tumpuan penonton untuk mengambil tempat.. bagus jugak.. walaupon kadang-kadang tak berapa natural bila becakap..

kemudian, ader muzik gamelan.. muzik yg menyebabkan pembetung darah aku memuncak sebelum mula show tuh..

teater dimulakan dengan satu teater pendek, nasik lemak seposen oleh Qum Actors.. watak anjing tuh mula2 aku tengok sangat bertenaga dan memberi kuasa pada cerita tuh. tapi lama-lama, jalan cerita macam makin meleret dan jadi bosan sikit.. si gagak tuh pulak aku tengok, bila lahh nak beraksi, ashek goyang2 tepi pentas jer..

paper pon, jalan cerita nya yang aku nampak, mcm mana seko anjing nak kumpul kan sposen nak beli nasik lemak.. kalo malas nak berusaha, kene tipu lah ko.. Segala usaha yang kita buat tuh kene lah melalui jalan yg elok untuk dapatkan keberkatan.. mungkin kita dah berusaha.. tapi kalo rejeki tak berkat, mungkin abes cemtuh jer rejeki kita tuh.. tuh sepaham aku laaaa... tahniah Qum Actors..

kemudian tros pada cerita bangsawan tuh.. daripada jalan cerita, aku nampak plot dia membangun dan mencapai klimaks cerita pada bila hang tuah nak dihukum bunuh.. dengan keadaan si jebat yang abnormal tuh menyebabkan cerita menjadi sensasi dan berkeadaan lebih dramatik.. lebih-lebih lagi bila tuah bunuh si jebat mulut laser tuh.. muzik latar dan efek dari gamelan sangat membantu dalam membuat emosi penonton cair.. penyanyi untuk extra turn pon sangat bagus menyanyi.. dan setiap lagu membantu membawa emosi penonton untuk next show..

dari segi lakonan... aku nampak ader beberapa pelakon yang buat muka lembu atas pentas (muka takda perasaan).. jadi kene lah maintain wajah, walopon x da dialog. contoh terbaik aku dapat lihat malam tuh muka tun bija sura.. dia sgt kaya dengan facial expression.. muka tuah juga bagus dalam bertidak balas dalam setiap patah katanya.. dato bendahara si gedung akal laut bicara, agak sikit keras dari segi pegerakan.. gunakan ruang yang ada.. kene tunjuk credibility sebagai orang bijak, mahir dan berpengalaman.. dato bendahara ader potensi untuk maju dan bleh tunjuk dato bendahara versi lain.. jebat plak nampak agak selalu menjerit sampai nak ilang suara.. tapi dari segi dia menggila.. memang menarik.. selain tuh adegan bila lanun nak haram tuh hina sultan pon bagus.. bila sultan bangun tido pon menarik..

dari segi cara teater dipersembahkan, mungkin kurang setuju kalo ramai sangat orang datang menyerbu dari bawah pentas.. uncle depan aku tuh sampai kene langgar sebab dek scene nak bunuh jebat.. aku rasa macam serabut kalo ramai sangat orang datang dari bawah.. kalo boleh, gunakan ruang pentas jugak.. efek keris cucuk tuah jebat masa atas pentas pon agak menggelikan hati.. mungkin ader adegan tertentu yang tidak perlu dibuat yang menyebabkan mood penonton hilang sket.. mcm bila aku tengok bila bini sultan menjerit bila lanun kene bunuh, mungkin bini sultan tuh tak pelu jerit sampai tarik attention sumerang. cara macam mana dato bendahara kene ambush pon kene diperbaiki.. kalo dato bendahara dapat tunjuk sket silat kosong atau silat pulut pon jadilah nak tepis lanun sorang dua tuh, baru lah syok sket mcm dalam citer cine tuh.. (cakap senang laaa)

aper pon.. secara keseluruhan cerita bangsawan nih menarik dan menyentuh hati dan persaan.. kalo tak, takkan awek sebelah aku tuh menangis mengesat air mata.. (tak tau la mata dia masuk abuk ker..)

cerita tentang betapa kita terlalu mengejar keduaniaan tanpa menghiraukan betapa ada yang lebih berkuasa dari kita.. taat dan setia kita pada sesorang tuh pon ader la padanya.. yang ader maksud double meaning tuh tak payah la cerita..

tahniah pada pereka set background yang sangattt menarikkk dan menghairahkan kornea aku melihat.. besok2 kalo aku nak kawin, nak panggil diorang rekakan set kawin aku.. aku nak ader puncak2 gunung kat blakang, dengan tembok besar cina sekali..

gamelan dan background muzik pon menyebabkan jantung aku penat mengepam darah.. ashek berdebar ajer..

penari2 upag pon menari dgn bagus sekali.. kalo tak, masakan dato bendahara ngan menteri2 lain macam tak cukup mata nak tengok diorang menari..

show mime pon sangat menarik.. aku heran sket sbb kan ader sorang lagi pelakon mime yang terkenal tuh? mana dia? dia takda bwat show ker malam tuh.. mmuuuuuuu~~

aper pon.. TAHNIAH kepada semua crew dan pelakon!!! korang dah berusaha dengan baik sekali..






asal x da pompwan joget? menteri jantan.. tengok org jantan joget.. ?? tengok mata menteri tepi tuh... nak buat menantu ker??





Monday, March 29, 2010

kektus saya berbunga lagi






sebatang kektus aku dah berbunga.. cantik..

aku tunggu lebih dari 3 minggu untuk kektus nih bebunga..

dan akhirnya dia bebunga..

kektus nih, (dah banyak kali aku cakap), walaupun luarnya nampak kasar, tapi dalamnya lembut aja..

walaupun kektus nih buruk, tapi bila berbunga, cantiknya, tuhan aja yang tau.. kektus.. kektuss..


p/s; tq timah amek gambar kektus nih.. kalo ko nak bejayo, ikut mcm kektus~

Sunday, March 21, 2010

Bangsawan TUAH HANG JEBAT April ini!


Tak sabar nak tengok depa belakon..


Tronoh Theatre Shop akan bwat show bangsawan..
10-11 April nih..
lima hinggit ajer..
kat multi-purpose hall,
Universiti Teknologi PETRONAS..

So kalo sesapa rasa stress keje ker, stress blaja ker... mai la tengok teater bangsawan nih..

huahuahua.. dah lamo tak tengok teater.. mau tengok teater..

sambil menyelam, sambil minum air kan? so kene planning bebetoll...

so, bulan april nih aku mau gi ipow~ gi tronoh~

kalo nak tengok info.. kelik ajer kat SINI..

bebudak Tronoh Theatre Shop nih memang power root belakon.. so aku rasa tak rugi kalo gi tengok..


(skang teringat bila masa aku masuk mph, nampak doc tengah tunggu pelakon2 kat MPH sambil menyanyi sorang2 kat tepi pentas~)

Thursday, March 11, 2010

"mampuih la kau"


Ari tuh aku pegi jalan-jalan kat tempat keje aku.. lepas tuh, aku ader jumpa benda yang pelik tengah menguit-nguit atas tanah..

bila aku datang tengok,

"ehh.. ader belut.."

aku amek.. aku jinjit bawak balik, nak tunjuk kek timah..

aku bawak naik kete, letak kat bawah seat kete..

bila sampai umah, aku tengok belut tuh dah keras.. sebab sejuk sangat aircond kete aku..

aku amek, letak dalam sink.

dia gerak sikit.

"fuhh.. nasib baik idup lagi.."

aku tengok dalam bilik, timah tido lagi..

bila aku pikir-pikir balik, aku maleh nak tunjuk

aku buang dia kat tepi paip depan umah..

aku amek gambar,

pastuh aku campak dalam longkang..

"mampuih la kau.."

mesti belut tuh cakap macam nih,

"cilakoooooo ehhh.. menyusah an den joo.. mano den nak carik sungai kek tongah panchor jaya nihhhh!!!!"

"belut yang teraniaya.."

Sunday, February 21, 2010

P.A.N.A.S.


panas.. atau paneh.. kalo orang tuh rasa panas sebab pkai baju, orang kampung aku cakap, polak..

nih thermometer kat umah aku..

dulu aku punya la bosannya dok umah..
hari2 aku catat suhu umah aku..

dulu time blaja, besernya kalo waktu-waktu cemnih, aku dah stat moto g air terjun ke.. tak pun gi swimming pool..

nih air terjun kat jeram toi.. air dia TERamat sejuk..

tapi skang nih, dok umah pon best.. bilik mandi sebelah bilik aku jer..

Tuesday, February 16, 2010

Apohaaall?


Nih bukan main-main do nih.. nih la deh pengalaman atok maso semayang kek surau. Maso tuh ari eh paneh.. polak.. bepoluh dahi.. atok baru abih beporang dongan orang British, kek Sungai Ujong tuh..

Nak menyojuk an ati yang paneh nih, atok pun poi la surau, nak semayang zohor.. Amek la wuduk, peh tuh masuk surau.

Bilo atok masuk surau, nampak la orang-orang baru abeh semayang. Tapi ado kek satu sudut tuh nampak la atok sorang geng atok tongah semayang. Lopeh tuh atok poi la ke blakang dio, nak jemaah sesamo.


Bilo atok dah redi, atok sepp la belakang geng atok tuh..
Ontah mano silap eh, kawan atok tuh bepaling deh ke blakang meronung muko atok, dio siap sound..

"APOHHAAALLL???"

Togamam la atok sekojap..
Nasib baik gigi pasu atok tak jatuh.. kok tak.. maun bedoghai ateh lantai..


Peh tuh dio sambung semayang balik... Agak eh dio tekojut agak eh.. tuh dio bepaling muko tuh..

Atok pun heran.. cemno nih.. memandangan maso tuh atok tak tau nak buek apo.. mungkin sobab dek tekojut.. atok continue jo la jadi makmummm.. dio pun jadi imam..

Atok anggap yang "APOHALLL" tuh mungkin luar kawalan agak eh..

Sampai skang atok tak tau apo status semayang zohor atok jam tuh.. Ado sesepo lobai yang buleh tolong? Kok takdo takpo la..

Wednesday, February 10, 2010

Bila tiba masanya..


Pernah ker korang terpikir pasal masa depan korang?

Pernah tak?

kalo tak pernah, aku nasihatkan ko..gi carik krusi, dok lepak.. pastuh pikir jap..

aku? aku ader la sikit-sikit.. Dulu ingat nak jadi petani jer.. tanam lada ker, pokok pisang ke, tebu ker.. pastuh bukak bisness besar sket.. alaa.. macam stail mat jenin tuh..

Hei.. dulu aku penah berniaga kat taski masa dajah 4 taaauuu.. aku jual gula-gula, eskrem, kekadang ader kue donut. untung ader la dalam singgit seari.. pastuh dwet modal aku kene kebas.. dua kali lak tuh... hampeh.. langsung berenti niaga...

Tadi aku nampak ader dua budak kecik dengan tak pakai baju nya.. pegi gi kedai beli mainan.. dwet dia tak cukup, pinjam kat kawan dia.. kawan dia terus bukak koncot dwet dia, tabur dwet atas lantai kedai tu.. menyangkung la diorang gi kira dwet syiling.. perghh.. pastuh aku tanya budak yang tak pakai baju tuh..

"jang.. boli apo tuh? mano baju kau?"
"boli mainan cik.. baju ado kek umah.."

tegelak aku dengar budak kecik tuh cakap.. takpa la.. aku mmg pakcik pun kalo ikut pangkat budak 5-6tahun.. huh~ tapi skang nih, orang umur 50taun pun panggil aku abang.. pergghh~

aper pun zaman budak-budak memang seronok! tapi zaman remaja paling seronok~~ zaman tua da tak seronok da.. badan da mula sakit-sakit.. tunggu nak dok bawah tanah jer..


bro.. sepanjang sungai tuh lu pikir air dia tenang
ajer ke dari hulu sampai muara?


bro... kalo cita-cita tinggi macam mana pun, usaha macam tahik,
lu pikir lu bleh bejaya ke broo..


Bro.. pejalanan idup nih masih jauh broo..



psst... bro.. doakan kejayaan gua...

Sunday, January 31, 2010

Dunia baru

Hari nih dah genap sebulan aku keje kat seremban.. kat sebuah kompeni pembinaan yang baru nak tumbuh...

aku nak cerita nih pasal perasaan aku sebagai seorang budak (BUDAKKK KERRR???) yang baru keluar dari alam pembelajaran. Aku rasa sekarang aku kat tempat asing seperti di gurun gobi yang sejuk.. atau gurun atacama yang kering.. kat sini semuanya kasar.. semuanya besar dan semuanya DUEEEETTT...

Kat sini aku blaja pasal kehidupan.. masa aku praktikal dulu, aku rasa aku diberi tanggungjawab kecik.. jadi tak da la aku nampak benda-benda besar macam nih.. tapi kali nih, aku kene galas tanggungjawab yang besar dan berat kat bahu aku yang tegap neh (TEEGAPPPP KERRRRR???).

Tapi.. apa yang paling aku ingat sekali dalam hati nih, masa belajar kat sekolah dan universiti adalah tempoh yang amat menyeronokkan dan memberi seribu satu kenangan yang tak terhingga. Aku bernasib baik, sebab masa dulu, aku ader masuk aktiviti sampingan. Jadi takda la rasa terkilan sangat nak tinggal kan dunia remaja..

Aku sedang masuk ke fasa kesunyian alam. Fasa nih menyebabkan aku rasa aku sorang ajer kat dunia nih.. dan bumi berputar laju mengejar waktu. Dan aku masih lagi melihat dunia yang berganti siang malam tanpa henti. pergghh.. nak muntah aku.

Adakah ini sebenarnya tujuan hidup aku nih.. Keje seminggu 6 ari.. macam robot.. keje pagi petang malam.. nasib baik duduk umah sendri.. nasib baik ader tenet.. bleh chatting.. baca blog.. Kalo ader aper-apa masalah aku cerita kat family aku.. bapak aku la yang cuba memberi pandangan.. nasib baik mak aku pandai masak.. balik umah sonang ati bilo tengok lauk yang best..

Aku harap aku akan menjadi seorang manusia yang berjiwa kuat, matang, dan berfikiran terbuka demi merealisasikan impian yang diimpikan.. yea.. aku ada satu matlamat hidup yang pasti akan menjadi realiti satu ari nanti..

Pohon selasih permainan budak,
Berdaun sehelai dimakan kuda,
Bercerai kasih bertalak tidak,
Seribu tahun bertemu jua..

Friday, January 22, 2010

Aku nak mogok..


aku da 4 kali delete post yang nak aku publishkan.. sebab aku rasa malas plak nak share masalah peribadi kat blog aku yang macam pundung lama nenek aku dulu.. banyak sampah daripada benda yang berguna..

aper pun aku nak bagi tau.. aku sedang menaip.. fikiran aku tengah kosong tak tau nak tulis apa.. kekadang aku rasa aku nak terbang.. melayang diudara..

aku nak berehat, duduk kat air terjun, mandi, berenang dan bertenang.. hati aku perlukan pengubat.. jiwa nih da macam lautan api..

aku perlukan sesuatu yang menyebabkan otot muka aku aktif untuk tersenyum.. Tersenyum.. dan tersenyum.. tapi bukan mcm orang gila la yea..

tapi apa yang aku dapat buat skang? cuma duduk depan pc, update blog. merenung masa depan yang tak menentu..

Aku dah bwat keputusan!

Aku nak mogok.

Aku nak mogok..

Aku nak mogok...

Jangan mengalah!!

FIGHTINGGGG!!!


Saturday, January 16, 2010

Kektus saya (iii)


grafted cactus.. atas tuh aku tak tau apa nama dia.
tapi yang bwah tuh daripada jenis oppuntia.

stakat nih, ini jer grafted cactus yang menjadi


pergghhh... aku suka ati giler nehh.. pokok kektus aku yang aku kacuk dah menjadi. Dulu masa aku fom 1, aku try la nak kawinkan kektus nih, tapi ashek tak jadi jer. ntah kenapa. sebab teknik tak betol agaknya. so entah napa, dua minggu lepas, aku pegi la search kat google caner nak grafting cactus. so aku jumpa la beberapa website. dan ini sangat membantu. anyway, grafting cactus nih banyak kelebihan dia selain mempercepatkan pertubuhan kektus, dia akan menghasilkan kektus yang berkualiti dan bentuk yang unik. try la usha kat website kat SINI. kalo korang berminat dan perlukan tunjuk ajar, aku bleh jer bagi bimbingan dan nasihat yea.. ngehehehehehe..


skang dalam meja aku ader beberapa jenis kektus masih dalam proses ekspermen lagi untuk dikawinkan.. heharap, menjadilah..

Friday, January 15, 2010

Leman Tungga : Cito 2



Bilo tibo waktu rehat, Leman pun bawak la boka mee hun yang di bungkuih dek omak eh daghi umah..

"Bawak mee hun lagi ker?"
"Si jawo tuh da datang laieeeee, " teh leman dalam ati eh..

Budak seko nih beso mengecak yo kojo eh.. buleh dikatokan dio nih tak ponah nak bebelanjo kek kantin apotah laie membawak bokal ke sekolah, abih sumo bokal kengkawan dibalun eh.. Memang osah kepiting eh. Duit belanjo eh habih disosah kek kodai game jo.

"Aah.. meh la skali.." gamit dek Leman sambil bukak bokal tuppaware merah eh.
"Ari nih den bawak sudu..." teh si jawo tuh.. "Den ghaso dapek ghaso kau bawak meehun ari nih.. tuh yang siap bawak sudu tuh."

Leman meghunung muko Shami yang bulat tuh.
"Aiyooo.. osah botol.. siap da sudu eh nak melahap meehun den.. " bisik Leman dalam ati sanubari eh.

Makan la budak beduo tuh sesamo topi longkang dopan kelas diorang... Kek sekolah nih memang beso makan topi longkang.. longkang tak basah do, tak po..

Shami mulo menyuap meehun kemulut lopeh jo Leman merasmikan meehun eh..

Leman nengok si jawo nih macam limo aghi tak makan.. kombang kompih lubang idung eh yang macam pelopah kelapo tuh sambil melantak mihun.. kekadang tecokik sobab banyak bona mihun di sumbek an ke mulut.. Bulat mato eh menahan podih kek anak tokak. Dicapai eh bokal air Leman, langsung digogok eh...

"Nasib baik tak mati," teh Leman kek kawan eh tuh.
tesonggeh Shami sambil memulang an bokal air Leman yang da belumat dengan minyak mihun kek bibir bokeh air tuh. Leman yang tenampak ado sebutir siso mehun melokek kek bokal air tuh, teghuih dijontik eh siso mihun tuh, langsung tekono kek gambut kerinting si Shami tuh. Shami tak perasan. Dio leko menyuap mihun ke mulut.

Sayup sayup nampak si Jenal belolah datang ke arah mereko beduo..

"Nih soghang laie.. Diorang ingat yang den neh bawak bokal nak memonuh an tempolok anak oghang yo agak eh..." bisik Leman dalam ati.

"Abih laaa me hun den..." bisik ati Leman lagi.

"Nak meehun Jenal??" Leman mempelawo si Jenal.
"aaaa... Buleh yooo..Haa.. ensot la sikit.. den nak duduk nih.." balas Jenal.
"Nak poi mengoca tak?" tanyo si Jenal
"Kek mano? Ompang ko?"
"Mano lak laie? Kan situ yo tompek eh.."
"Bilo?"
"Pagi sok kol lapan, bwak tangguk bosa kau tuh samo.. kumpul kek umah den.."

Leman mandang balik kek muko Jenal yang tongah ngunyah meehun. Dengan mulut besemumeh tuh jenal menyuap lagi meehun kemulut. Belago-lago sudu dio dengan sudu si Shami dalam bokeh meehun yang sompit tuh.

"Buleh kot" teh Leman, dengan nada kompem.

Bilo Leman nengok bokal eh, mehun da habeh..
Leman sonyum yo kek si Jawo tuh.. dalam ati Leman, " Naseb baek kau selamat an den pagi tadi.. kalo tidak, da den cokik an leher kau.."

..bersambung laieeee...


Monday, January 11, 2010

Kisah Solat Jumaat

Dulu aku ingat lagi masa aku kecik-kecik.. aku masa tuh dalam umur 5 tahun kot. Tak pun 6 tahun.. tetiap ari jumaat aku tengok bapak aku gi semayang jumaat. aku nak ikut, tapi bapak aku tak kasik. kata aku nih kecik lagi.

Lepas tak bapa lama, aku rasa entah bila, bapak aku kasi ikut gi semayang jumaat. excited la aku. memang seronok bila pegi kali petama ke masjid. jumpa ramai orang. tok guru yang ajar aku ngaji pon aku ader nampak semayang sama kat situ. ramai kengkawan ayah aku kat situ.

aku suka tengok bila khatib baca khutbah, camner cara dia pegang tongkat, bagi khutbah. ader dua imam bertugas kat masjid tuh. ader sorang tuh imam yang suka menangis. pantang la ader isu sket dalam khutbah, dia menangis sedey. tak da la meraung beb.. sebak dalam dada jer..

bila balik, aku gi cari kayu penyapu tros jadi khatib. bertenggek la aku atas bendul umah. baca entah apa-apa yang aku try nak tiru khatib tadi. beestt..

aku gi semayang jumaat sesama dengan bapak aku sampai aku form 2. so, bila nak semayang aku dok sebelah dia. aku takda la nak main sep tiang ker, lari-lari ker, bising-bising ker. dok jer diam macam patung. bila dah balik semayang, bapak aku tanya, apa khatib tuh cakap. tuh la pengalaman aku semayang jumaat.

skarang nih bila tengok, anak-anak yang gi semayang jumaat, bisingnya... yea la, mesti bapak memasing tak da, diorang gi keje. so, tak dapat nak pantau anak-anak. kalo ader pun, bapak semayang saf depan, anak-anak solat saf belakang. kalo anak jadi musang pun bapak dia tak tau. yang dia tau anak dia budak baik.

didikan dan asuhan seorang bapak nih memang penting, supaya anak dia jadi 'orang' bila da besar nanti. takda la jadi 'musang'. jadi nasihat aku pada pada diri aku dan kengkawan aku yang bakal jadi bapak, didik anak-anak sebaik-baiknya dengan disiplin. supaya dia menjadi lebih baik dari kita. doakan jugak bila da besar nanti kita tak kene sembelih atau kene bunuh dengan anak-anak kita, macam kes kat gemencheh ari tuh. Good luck para bapa muda.

Thursday, January 7, 2010

Budak baik

Hi.. nama saya Shin Chan edisi melayu. Dan ari nih saya nak bagi tau apa saya bwat kat umah..

pagi-pagi saya bangun tido..


lepas tuh saya tengok cermin..


lepas tuh saya baca sokabar kat intenet

sebelum sarapan saya workout dulu

lepas sarapan saya baring-baring macam tenggiling


pastuh saya tengok tibi.. tengok jer.. tak pasang pun..

saya basuh pinggan.. habis basah tangan saya...

petang pulak saya berlatih main golf dalam bilik..
susah betol

saya akan siram pokok kektus bila ada kelapangan masa


saya juga suka membaca sambil bebaring

melukis dan mewarna adalah kegemaran saya

membaca komik juga hobi saya pada waktu malam


saya juga akan tido awal

memang saya tak tau nak bwat apa.. jadi saya tuliskan la benda-benda pelik.. saya da mengantuk.. saya nak tido dulu yeaa~~