Monday, June 22, 2009

Pengembaraan Panglima Bukit Putus (Episode 2)

Bawak kete ke Melaka dari Kolumpo selepas bepanas, bepeluh, terjerit-jerit macam pakcik gila menyebabkan Dato Panglima Bukit Putus berasa insaf sebentar. Insaf sebab mengeluarkan tenaga berlebihan tanpa sedar yang dia kene bawak kete ke MELAKA sorang-sorang. Untuk menghiburkan hati, bukak la radio omputeh.. sobab omputeh neh nyanyi eh laju-laju, tak paham bona.. so sodap la medonga eh~ nak ikut nyanyi tak ghoti.. jadi donga ajo la. kuk mengantuk, bukak tingkap, bia muko dilempar dek angin luar tuh.. bilo sodar-sodar ghambut da macam singo jantan, baghu la nak tutup tingkap.


Bilo bawak keto nih, Dato Panglimo pon bawak mengikut peraturan la.. kok speed limit kato 110, bawak la 110 km/j. Apo yang dibongih (marah) eh, oghang keto bosa nih goma mencucuk-cucuk keto Dato Panglimo. Padahal da tepampang speed limit koba 110 km/j, nak yo belumbo. Nih oghang-oghang yang suko bawak laju-laju nih oghang yang duduk seboghang tambak johor nun. kek neoghi eh x buleh nak bawak lelaju agak eh, takut maghah dek lee kuan you. Mulo lah nak lopeh gian kek sini.


Bilo sampai yo sempadan melako, dah ghaso aura MELAKO ke dalam darah Dato Panglimo Bukit Putus. Ghaso macam dalam cito dulu-dulu pulak. Mulo la Dato Panglimo bermonolog sensorang dalam keto mcm oghang gilo. Nampak dek acik keto sebolah, toghuih dio geleng palo.

" pedulik apo dek den, tak do den kacau kau do.. sampai ko nak tegeleng-geleng kepalo.." kata Dato Panglimo sensoghang dalam keto.

iyo la, dulu, Dato Panglimo nih ponah belakon dalam teater, tajuk eh, Jebat. tuh yang jadi tak tontu aghah tuuu. Sampai yo Dato Panglimo kek Bandar Melako, melilau (mato berkeliaran) la dio mencaghik mano lotak eh Banda Hilir, dulu sonang yo nak caghi, (8 taun lopeh), skang neh, nek moyang bebolit jalan eh. Nasib baik da study google map sebolom datang. Bilo dah jumpo, parking eh pulak yang susah nak caghik.. pusing punyo pusing, tak yo jumpo. Bilo x jumpo parking eh, poi la Dato Panglimo ke tompek yang paling banyak parking kek Bandar Hilir tuh. Mesjid. Semayang Asar kek MASJID SELAT MELAKA kek Pulau Melako. Cantik eh mesjid eh.. teghapung ateh laut, menghadap Selat Melako.

Da sudah tuh, Wa, salah soghang Mentoghi Pinang Sebatang, tepon Dato Panglimo untuk soh datang ke Hotel Mahkota. Sampai jo hotel, toghuih parking and naik ke bilik. apo perasaan Dato Panglimo ketiko tuh???

"PONEKKKKKK!!!!!"

lopeh mandi, diajak dek Mentoghi-mentoghi neh poi mencokik (makan) kek kodai makan De BALI kek dopan otel tuh. mahal yo makanan eh. termonung kojap bilo tengok ghogo eh. yo la, da beso makan mughah. tapi sobab bawak title Dato Panglimo Bukit Putus dalam persidangan nih, SOSAH ajo laaaa~ minum organic cherry yang tak bekonan dek anak tokak dengan nasik lomak lotak kari ayam yang buleh tahan ghaso eh.

lopeh jo melantak, poi excersice kaki pulak. Poi la ikut si Wa, Opik, Sya, Mia, Ain, Sharul, Kema. Yang jadi pulis eskot eh sepo lagi Dato Panglimo Bukit Putus, Arip, n Tom. Poi Jonker Walk. dan malam tuh da terlanggar la pantang BOSaR Dato Panglimo! Poi shopping! da cubo sonyum, tapi tak maun deh. KOTATT yo muko. Walaupon bembanghang yang dijual eh ntah apo bondo eh, tapi bebudak pompwan nih akan cakap macam nih,

"...eehh comel ehh kelopai (beg) nih..."
"..cantik ehh eh kasut nih haa.. ado bulu-bulu.. "
".. padan bona baju nia ha.. kok nak bawak ke mencester nun haa, elok bona.."

ditawap eh la Jonker walk tuh daghi ujung ke ujung. kaki Dato Panglimo da macam robot da.. jalan sendri jo. yang terseliuh aghi tuh ghaso macam nak tecabut. kok ado koting(kaki) lombu, ingat nak mintak koghek, operate, ganti kojap. yo la, yang blaja jadi doktor eh pun ghamai mengikut, buleh tolong bodah..
Ending eh, sobab x tedayo nak bejalan, naik la beca kek kodai makan. nak tambah an tenago. ponek bejalan (sebonar eh ponek tegolak tak beghonti-ghonti, kok buleh tukar jadi tenago letrek, buleh menyalo setaun lampu umah agak eh). lopeh tuh poi la amek gambar kojap kek dataran pahlawan. tak sompek bona nak amek gambar, sobab ado abang usrah tuh ashek mengeser (duduk dekat) jo kek topi tuh. da lewat bona agak eh. bebudak nih pulak ashek tegolak jo. dioghang ingat lagsuir agak eh, tuh yang datang nak topung tawar tuh. beghansur la memasing balek otel.. membuto.

ESOK PAGI eh, cadang nak poi beghondam kek swinmming pool. tapi x buleh. peraturan eh kono pakai baju mandi. Dato Panglimo pon tanyo la baju mandi cemno kek abang pulis pool tuh.

" yang pompwan kono la pkai swimming suit, tak boleh pkai tshirt... yang laki pkai suar pendek atas lutut, tak pun pakai spender " kato pulis jago kolam tuh

"..uiii aiii.. tak apo la.. "

nak buek cemno. Korang nak tengok Dato Panglimo pakai spenda kek kolam ronang? bek lupo an jo. tak sanggup Dato Panglimo nak bayang an do. Dato Panglimo pon kato dalam ati eh,

" Buek namo jo Hotel Mahkota. Tapi sistem eh tak mesra pelanggan. ado ko disughuh eh den bogel, kek sini. dio ingat nih kek kelifornia agak eh? kok oghang Islam nak mandi dalam pool nih, sumo kono bogel? tak kempunan den doh nak mandi kek kolam kau nih. simpan yo la air kolam kau buek basuh jenazah kau bilo mati besok..." aihhh kogheh bunyi eh tuh.

Dato Panglimo pun bekomeh cecopek. kol 11 toghuih cek out, poi mentedaghah kek Mahkota parade. BOSAR yo tompek eh. peh makan, poi ZOO Melako. menziarah boghuk, gajah, tapir, zirapah. SOMPEK yo daftar namo sebagai PELIMIH kek konter SPR kek dalam zoo tuh. sok kok ado pelihan rayo kocik kek somban, buleh la mengundi!

Baghu jalan kojap, da lolah memasing, bekuah ketiak ghaso eh. langsung naik ketapi. suko ati memasing. paling suko ati bilo dapek tengok gajah. gajah tuh macam kono sumpah pulak. ashek kedopan, kebelakang, kedopan, kebelakang.. apo kono eh ntah. Lopeh tu tengok PERSEMBAHAN orang utan kat zoo melaka pon best gak, pandai oghang utan tuh, (apo namo eh ntah, Marlina agak eh). cukup trening diboghi dek tuan eh. Burung kakak tuo tuh pon pandai. TAHNIAH kek pelatih-pelatih zoo!

da nak kol 430 baru betolak balik. tapi memang pueh ati sobab dapek jenjalan dengan kengkawan lamo. kuek botol tali eh. suko bejumpo. tegolak macam nak ghuntuh umah. ado yo bondo nak dibuek cito. Dato Panglimo dalam ati eh nak mintak maap la kek kengkawan kok ado salah silap. muko eh kengkadang tuh kotat yo tuh bukan apo, memang macam tuh. dio bek bepantang bershoping. poi Pavilion kek kelumpo pon menyampah bona ghaso eh, walaupon jalan satu floor ajo. lagi pun Dato Panglimo nih kaki eh sakit, terseliuh tuh tak baik bona laie. kok kuek kaki tuh, menaro taming sari tuh dipanjek eh.

tuh jo la pengembaraan Dato Panglimo Bukit Putus yang memang menyeronokkan bilo dialami berbanding diceritokan. Akhir kato,

"kok nak membuto yo, baik tuksah nak melancung..."

patut disomat dalam ati sanubari setiap insan. Semogo ado lagi gathering macam neh pado maso akan datang.

11 tembakan:

  1. Anonymous ( June 22, 2009 at 11:49 AM )

    apo cito eh?

  2. Anonymous ( June 22, 2009 at 11:50 AM )

    haha..mmg seghonok baco ceghito ko nih. mmg teghaso lg suasano eh. nway sejak bilo den n the geng jd mentoghi pinang sebatang? amboi bukan main lg namo dato' bendaharo nih.

    gmbr2 yg ko tgkp mmg cantik. tahniah!

  3. Kaloi ( June 22, 2009 at 11:53 AM )

    mekaseh~

  4. aiEN ( June 22, 2009 at 2:05 PM )

    kerol.. adooiii.. terguling2 laa aku golak baco cito ekau ni haa.. sompek plak memerli den lagi tuh..

  5. Mohd. Muhaimin Radzuan ( June 22, 2009 at 2:21 PM )

    haha.. ko memang oghang nogoghi sombilan.. eden pon raso digeletek ketiak sehinggo monitik hingus.. toruskan la berbahaso nogoghi.. moga ekau bahgio sehinggo nak dan cucu..

  6. Mysterious Lady ( June 22, 2009 at 3:44 PM )

    haha tahniah atok kerol

  7. izzah ( June 22, 2009 at 10:27 PM )

    den xdapek nk komen lolobih doh~~maghah kengkawan ko sok!

  8. ugly_toad ( June 23, 2009 at 3:15 PM )

    pe..Sronok nyer jalan ngan kawan2...jalan- jalan cari awek ke..hehe

  9. syik s. ( June 25, 2009 at 4:28 PM )

    hahaha! osah datuk panglimo niiii...takdo pulak yo boli selipar bulu-bulu sepasang?

  10. Kaloi ( June 25, 2009 at 7:36 PM )

    ugly toad : aku tak sekencang ko nak carik awek.. sapa la aku.. awek ko yg kat irc tuh sehat? kem salam kat dia nnt ek..

    syik : nak yo den boli.. tapi kang, ko kato den buang tebiat pulak.. bekonan yo dek ati..

  11. izzah ( June 29, 2009 at 2:30 PM )

    ado ajat ko nak boli yo~

    suh along bawak balik dari padang bosa sok!lagi banyak pattern eh~keke