Sunday, July 12, 2009

Ekspedisi ke Pulau Tinggi

Golap-golap laie da kuar umah

Perancangan ke Pulau Tinggi neh dirancang sejak sekian lama selepas kejayaan ekspedisi ke Pulau Redang. Group kitorang neh terdiri daripada Farid, Anwar, Mashin, Nik, Acap, Zik, Jay dan Faiz. Tapi memandangkan ada sebab-sebab yang tak dapat dielakkan, cuma Farid, Anwar, Acap, Jay dan Mashin ajer yang pegi ke Pulau Tinggi. Asalnya kami merancang untuk ke Pulau Sipadan, tapi sobab dek budget tak cukup, jadi kitorang pon mengubah plan, pegi tempat yg lebih dekat dan murah.

Ahad - 5 July 2009

Mashin dengan Anwar bertolak dari Jeti Tanjung Leman

Jadi kami pon totapkan 5 hb July 2009 sebagai hari bermulanya ekspedisi kami ke sana. Awal - awal pagi lagi kami da bertolak dari Kuala Lumpur dengan kereta Waja Marshintoraman dengan dibantu oleh Farid selaku co-pilot. Aku, Jay, dengan Acap duduk blakang tolong merapu-rapu dalam kereta.

Perjalanan neh amek masa lebih kurang 6 jam dari Kuala Lumpur ke Jeti Tanjung Leman lalu ikut PLUS highway, amek exit kat tol air hitam dan lalu ikut jalan Kluang - Jemaluang, dan gi ikut jalan Mersing - Kota Tinggi. Ader la signboard menuju ke arah Pulau Tinggi dengan Pulau Sibu tuh. Senang ajer. Tak sesat la. Kok sosek jugak, tak dapek den nak nolong eh.

Tongah prepare kemah

Sampai jeti Tanjung Leman, kami naik speed boat ke Pulau Tinggi. Speed boat kene book dulu sebelum sampai sana. Pulau tuh memang tinggi. Dari jauh da bleh nampak Puncak bukit dia. Orang cakap macam topi cina. Ye la kot. ader rupa sikit-sikit. Boat tuh punya la laju, pejalanan yang dijangka 40 minit, menjadi beh kurang 25minit ajer. Melambung-lambung kitorang yang duduk dalam bot tuh. Tapi best dan aku suka.

Bila sampai kat Pulau kitorang siap-siapkan tapak kemah. Kami buat kemah kat depan Tinggi Island Resort, sebab kami ader deal boat untuk sampai ke sini. Jadi diorang kasik la tapak kemah skali termasuk facilities macam air, api dan jamban. Kemah kitorang letaknya betol-betol depan MARINE PARK!!! PERGGHHHH!!

Banggo dapek koghek kayu api bosa..

Bila siap ajer kemah dan kumpul kayu api, angin laut makin kuat. Tetiba ajer ribut topan datang. Dah la masa tuh kitorang tengah masak untuk lunch. Da la kelam kabut memperkukuh khemah supaya tak terbang. Para Jeneral suma buat kerja sedaya upaya untuk memastikan keadaan stabil. Masa nih aku terbayang macam dalam game Company of Heroes. Memang genting betol. Da la ujan lebat macam nak runtuh langit, angin dia.. pergghhh... kuat nak mampos. Tapi berkat kekentalan para general, dapat la kami makan dalam keadaan menggigil-gigil sejuk macam orang desperate nak makan dadah.

Nih la namo eh bulan toghang malam

Abes lunch, kitorang main kad dalam kemah sambil bedoa ujan berenti. Aku main sampai tetido. Kemah ader bocor siket. Siap bebudak neh bwat terusan Panama lagi dalam tuh yang akhirnya telah meragut nyawa henpon Jay. Kesian Jay. Ujan tak berenti sampai la malam, baru dapat bwat unggun api. Angin Barat masih bertiup, dan bawak rintik-rintik gerimis ujan. Sejuk. Kitorang duduk keliling unggun api sambil bakar keledek manis dan makan bubur kacang ngan bubur pulut itam yang panas... Tambah pulak air tea panas, memang selesa. OSAH MEWAH EH BEBUDAK NEHHH!!!


Isnin - 6July 2009

Acap dengan Farid

Ari neh kami cadang nak round-round pulau dengan speed boat, sambil gi snorkeling kat area terumbu karang. Kol 9 kami bertolak dari jeti pulau dan gi snorkeling kat certain area yang ader coral. Sambil snorkeling sambil tengok coral, dan ikan-ikan dalam air. Walopon coralnya tak setanding Pulau Redang, tapi masih cantik dan kualitinya LEBIH CEMERLANG dari Pulau Pangkor yang coralnya dipijak-pijak pelawat yang pergi snorkeling kat kawasan tuh. Aku pon heran, kat Pangkor tuh pun orang panggil snorkeling, aku rasa tuh lebih kepada walking.

Ikan-ikan kat area nih kurang jinak. Dia malu-malu ikan. Susah nak dapat bagi makan secara dekat. Macam-macam ikan aku jumpa. Tapi tak tau nama. Ikan panjang, pendek, buncit, kempis, belang-belang, muncung panjang, pendek belang, pendek pondan pon ada (ikan pondan nih aku beri nama Megan Fox). Coralnya banyak yang besar-besar. Warnanya banyak yang cokelat, perang, itam dan kurang yang bewarana cerah.. Tapi banyak variasi dari segi rupa dan bentuk.

Kami meronda-ronda pulau tuh sambil singgah kat beberapa gua yang terbentuk akibat hakisan laut disepanjang pulau Tinggi. Aku kira, lebih dari 20 bijik gua yang ada kat sekeliling Pulau Tinggi nih. Kalo korang nih geologist, sesuai la datang sini. Banyak jenis rock formation yang terbentuk hasil dari sedimentation, dan metamorphisme process like rock foliation yang bleh dilihat. Aku jamin pueh hati.

On the way nak pau durian orang kampung

Akhir sekali, kami singgah kat sebuah pekan di Pulau tinggi tuh. Namanya, Tanjung Balang. Sini ader la kedai runcit, Masjid, sekolah rendah, menengah dan rumah-rumah orang kampung yang agak ramai. Sempat la berbual dengan cikgu-cikgu sekolah dan orang kampung yang ader dok lalu lalang kat pondok depan sekolah masa tuh.

Pas setengah jam singgah, kami pon cabut, balik markas. Bila balik, kami masak dan makan tengahari. Lauk ayam dengan sambal udang, style komando. Pergghhh.. da la panas, lapar plak tuh.. masing-masing makan macam tak ingat dunia. Yea la, da penat, lapar... semua yang tak sedap jadi sedap.

Petang tuh kami makan durian kat rumah tokey durian. Dekat jer rumah dia dia dengan markas kitorang. Makan la puas-puas. Lepas tuh dia syorkan kami ikut orang kampung pergi kutip durian kat kebun blakang pada esok ari. So, kami setuju. Kami balik kemah dan sambung aktiviti pantai. Main bola tampar, main air laut, buat istana pasir, dan berehat-rehat sambil makan buah limau bali yang disedekahkan oleh orang kampung. BEST!!!!

"KOBULUR KO KORANG??"

Lewat petang tuh angin barat bertiup balik. Nampak macam kencang. Pulau Sibu yang letak bertentangan dengan Pulau Kitorang tuh nampak macam da lebat ajer ujan. Tanah besar tuh aku rasa da banjir entah apa. Gelap sangat. Angin yang bertiup pun kuat, dan bawak gerimis. Kitorang bersiap-siap dengan kemah, supaya tak tiup dek angin.

Bila rasa angin dah reda, kami pon mengambil keputusan untuk membina empangan kat kawasan empangan lama yang da lama pecah. Banyak tenaga disumbangkan untuk membina empangan tuh, namun, kuasa air yang mengalir tak dapat mengalahkan kuasa pelajar-pelajar engineering yang mentah dengan hanya gunakan tulang empat kerat, parang, shovel, dan baldi. Hampeh punyo ompang.

Para general yang sedang berjuang ateh pulau

Malam tuh Mashin, Acap dengan Farid gi jenjalan kat jeti, aku dengan Jay plak sambung bwat kompleks istana pasir aku. Penat jugak mencangkung sambil bwat monumen-monumen macam tembok besau china, piramid puak aztec, piramid giza, istana alhamra dan penyu gergasi.. hehehehehe... lewat malam lepas supper baru kitorang tido.

Jay dengan Anwar besamo kompleks istano takeshi

Selasa - 7 July 2009

Esoknya pas solat subuh, aku pon lepak luar, tidor kat pangkin, malas nak tido dalam kemah. Bila kol 9 aku tejaga dan nampak seorang tua yang lalu depan kemah aku. da tak terdaya sesangat nampaknya. Jalan pun terbongkok bongkok. dia ajak pegi ikut ke kebun durian dia. Apa lagi.. cecepat la kami bersiap. dan folo dia. Dia kata nak ke darat... aku rasa familiar sangat bila dia kata macam tuh sebab wan aku pon menggunakan istilah yang sama.

Dia bawak la kitorang gi kebun duriannya. Dia neh da tua, umur 86 tahun. nampak macam tak terdayo ajer. Bila dia da setart panjat bukit blakang tuh.. masyaAllah.. macam bulldozer.. kuat nak mampos. giler la. Aku tabik dia lapan kali. Kebun dia letak paling ujungggggg sekali. kat kaki bukit tinggi tuh. Pokok durian? Banyakkkkk... Buah durian? Banyakkkkkkkkkkk^3

Kitorang makan sampai semput. Ado yang sampai terkeluar pongat dian kek idung eh. Pakcik tuh atau nama glemernya PAK TAM, kata, kawasan kebun dia nih dulunya dibukak dek bapaknya. Orang mula membukak kawasan nih sebelum zaman jepun lagi. Diorang tanam padi huma dan pokok buah-buahan. Jadi sekarang tinggal dia la mengusahakan kebun dia yang sepuluh ekar tuh. kesiaaaan...

Nih akibat dari tak cukup makan.. ntah apo ntah

Lepas sejam menyeksa perut, kitorang pon tron balik ke kemah. Masa nak naik tuh penat macam haram, masa turun pon macam haram gak. Ashek tegelicik ajer. Dapat la jugak aku saksikan beberapa aksi betik jatuh. Betik-betik nih terjatuh pun sebab dek memikul guni yang penuh durian. Kesian betik-betik neh. HAHAHAHAHAHA (Jangan marah yea.. gurau ajer). Yea la, bukit dia curam. Korang bayangkan la macam mana atok tua yang umur dia da dekat nak 86 tahun turun naik bukit tinggi tuh sambil bawak durian sebakul. Aku rasa muda-muda dulu Pak Tam nih kalo diaajak belari, kalah watson nyambek agaknya.

Atas bukit tuh, dapat la kitorang nampak laut sikit. Cantiknya, hanya Tuhan ajer yang tau. Aku rasa kalo macam ini lah kita da kata cantik macam syurga, kalo syurga yang betul tuh cantik macam mana la agaknya kan?? entah la..

Kol 11 pagi, aku, Acap, Farid, gi snorkeling kat Marine Park yang letaknya depan khemah kitorang tuh. memang sesuai snorkeling waktu tuh, sebab laut tenang. Setenang air di tasik. Aku jumpa IKAN BESAR ORANG!!!! cuakkkkk nak mampos. Naseb baik ikan tuh tak serang aku!!! Pastuh aku jumpa Nemo yang banyak kat sarang dia. Aku pon tanggalkan life jacket aku, and menyelam dekat sket dengan Nemo-nemo tuh. Diorang bila nampak aku dekat, diorang teros kuar dari sarang diorang dan terus ubah AGGRASIVE STAND!!! Aku cuak, tros timbul balik. Paper pon aku puas sebab dapat tengok Nemo dekat-dekat. CUTEEENYERRR NEMOOO!!!

Mashin ngan Jay kek Air terjun Pulau tinggi

Dalam kol 3 petang aku, Acap, Shin, Jay gi jungle trecking kat utan. Kitorang nak gi mandi air terjun. Jalan dia agak susah sket la, sebab curam, kene pegang tali yang disediakan. Tapi bila sampai sana, puas ati. Dapat jumpa air tejun cantik tengah utan. Air dia sejuk and SANGAT DALAM!!! Aku mandi dengan shin ajer. Yang lain jadi penonton ajer sambil tepuk tangan melihat ikan duyung jantan berenang. Acap yang bawak snorkel pun tak mandi. Kitorang semua letih tercungap-cungap sebab mendaki bukit yang tinggi termat la sangat.

Baghu naik tanggo dah ongeh

Malam tuh lepas dinner, kami bwat la aktiviti sampingan,borak-borak, main kad, sambil melihat keindahan alam. Malam tuh bulan mengambang penuh, air laut berombak tenang, dan langit sangat cerah, ternampak la bintang-bintang yang bekerdipan. Terasa tenang dan nyaman. Ya Rabb.. indah sungguh alam ciptaan mu.

Rabu - 8July 2009

Kami besiap-siap balek. Naik boat kol 10.25 pagi. Lepas amek-amek gambar area Tanjung Leman, kitorang teroskan pejalanan ke Johor Bahru and round-round siket. Singgah la kejap kat Danga Bay yang orang kata popular tuh.. pemandangan cantik dan menarik, dan banyak mainan untuk di cuba macam roller coster mini, ketapi put-put, keter langar-langar, dan macam-macam agi.

Pas puas jenjalan, kitorang pekena lak ikan bakar kat kedai ikan bakar. Memandangkan kitorang da pekena murtabak jumbo singapore kat Larkin, kitorang pon tersadai la kat kerusi sambil mengenangkan perut yang malang tuhh. Naseb baik ader peserta jemputan, Min dengan Aiman. Kalo diorang tak der, aku rasa ikan bakar tuh da duduk meraung dalam bakul sampah da. tapi paling best jus buah durian belanda yang dijual. MEMANG BEST. Dia letak Potongan durian belanda atas ais kisar dengan air gula dan limau. PERGGGHHH!!!! kene cubab beb~

Pas mentedarah kat JB, kitorang gi Muar jumpa kawan MAshin yang merupakan seorang Assistance Comissioner. Giler la Mashin neh... dia punya PR sampai polis pun dia bleh bwat kawan. Da la habes durian orang tua tuh dia sapu.. Memang lawak tol. Aku ashek tido ajer dalam kete. Bila celik mata da sampai tol sungai besi. Alhamdulillah. Selamat da semua.

Caping kali neh agak murah dan menyeronokkan. Charge boat untuk pegi-balik, round2 pulau dengan facilities sumer dalam RM800 utuk kami berlima. Ok la tuh. Kalo ramai orang, bleh jimat lagi kot. Aperpon, camping kitorang kali nih memang PUAS!!! itu ajer kata-kata yang dapat aku kata. Nak cakap lebey-lebey kang korang kata shok sendri.. betol tak? Semoga pengembaraan kali ini menambahkan ilmu, pengetahuan dan kematangan kita semua dalam menempuh hari-hari mendatang, bukan cuma untuk bersuka ria sahaja. Ececececece...

You can ask me for further information regarding trip to this island atau korang bleh search sendri kat google pasal Pulau Tinggi. Aper pun bagi aku, banyak aktiviti yang bleh korang bwat kat sini terutamanya bila sampai musim durian neh.

Jay dongan acap ateh speed boat ke Pulau Tinggi.

9 tembakan:

  1. shahril ( July 25, 2009 at 6:12 PM )

    Terima kasih kerana mengunjungi Pulau Tinggi..diharapkan anda dan rakan2 akan mengunjungi lagi Pulau Tinggi di masa akn datang...http://tinggiisland.blogspot.com

  2. Anonymous ( July 25, 2009 at 8:10 PM )

    yea.. insyaAllah.. -kaloi

  3. Anonymous ( March 27, 2013 at 5:54 PM )

    A lot of brand options are at your hand if
    you want to get juicers for yourselves, and the name of Breville juicer stands out amongst these.
    Nothing against teeth, but the same probably can't be said about dentists. Fast spin - Some Breville Juicers can touch a blade-spinning speed of 14,000RPM (Rotations Per Minute).

    Also visit my page :: http://www.bje200xljuicer.com/

  4. Anonymous ( March 27, 2013 at 6:18 PM )

    This is quite useful if you rent and cannot change the wall color from the typical
    bland eggshell color. A bedroom makeover is a fun
    project that provides a great opportunity to get your teen's bedroom cleaned and organized with a fresh new look. Choose various hues and textures for decorating the room.

    Here is my blog ... Www.topbedroomdecoratingideas.com

  5. Anonymous ( March 29, 2013 at 3:55 AM )

    I blog frequently and I genuinely appreciate your information.

    This article has really peaked my interest. I'm going to bookmark your blog and keep checking for new details about once a week. I subscribed to your Feed as well.

    my web-site quantrim guarantee

  6. Anonymous ( April 1, 2013 at 7:07 PM )

    Go here for some shortcut tools to help you get out of the
    kitchen quickly and enjoy your guests. A balance between speed and quality must be attained.

    Look for stainless steel for the blade and the strainer.


    My website - electric juicer at target

  7. Anonymous ( May 16, 2013 at 10:08 AM )

    Heya i'm for the first time here. I came across this board and I find It truly useful & it helped me out a lot. I hope to give something back and help others like you aided me.

    Feel free to visit my web blog ... Nightjar.360Bookmarks.com

  8. Anonymous ( May 17, 2013 at 7:57 PM )

    I have been surfing online more than 4 hours today, yet I never found any interesting article like
    yours. It is pretty worth enough for me. In my opinion, if all site owners and
    bloggers made good content as you did, the
    internet will be a lot more useful than ever before.

    Here is my blog faraday flashlights

  9. Anonymous ( June 4, 2013 at 8:59 AM )

    Sweet blog! I found it while surfing around on
    Yahoo News. Do you have any tips on how to get listed
    in Yahoo News? I've been trying for a while but I never seem to get there! Many thanks

    Feel free to surf to my web blog: juice Breville 800 Juicer