Saturday, September 19, 2009

Gatal tokak

Kali nih atok nak share satu bondo yang paling ponting skali dalam idup atok, sebagai orang negeri semilan. Kau tau tak apo?

Motong gotah?

Salah...

Makan sighih?

Salah...

Bekobun?

Salah...

Mengoca?

Salah...

Tembak tupai?

Salah..

Jawapan eh.. masak gulai atau masak lomak cili api.

Kali nih atuk nak bagi tau la resipi eh... Sobab kito nih orang bolah sini, kono la pandai masak, kok tak pekono gulai lomak dalam seminggu tuh, atuk ghaso manjang gatalll jo tokak nih..

Bahan-bahan eh..


Credit




Memulo amek segonggam cili api tuh, dalam 18-20 uleh, tumbuk dongan losung batu.. kok tak konal losong batu, tanyo uwan kau. Kok uwan kau pon tak konal, amek blender, blender la...

Peh tuh amek kunyit idop, bosa ibu jari, buang kulit eh, tumbuk samo cili api tuh...

maso yang samo, tenggek piuk kau tuh ateh api yang sodang-sodang bosa eh.. lotak an sikit air dalam 100 mL, peh tuh lotak ayam seko dalam piuk kau tuh. Kok takut tak sodap, lotak setongah eko. Kok tak yakin bona, tak payah masak.. boli kek kodai yo gulai kau tuh..

Lotak la campuran cili api kau dongan kunyit idup yang da tumbuk ancur tadi.. Gaul elok-elok.. Biar ayam tuh kocut dalam piuk tuh dalam 10 minit.

Lopeh tuh amek santan daripado sebijik kelapo, peh tuh lobur dalam piuk kau tuh.

Kacau la elok-elok. Api bosa an sikit.. sikit jo.. kang takut bilo menggelogak, isik ayam eh pulak tak masak.. meghah yo daging eh.. jadi musang pulak kau kang.....

Lotak soghai dalam piuk kau. Sbolum tuh, soghai tuh kasi tumbuk sikit, bia bau eh tuh menyoghap dalam gulai tuh. Kau kan blaja sains... makin bosa lueh pemukaan, makin copek kadar tindak balas.. tuh yang kono tumbuk sikit tuh..

Da lamo sikit tuh, lotak an ubi kontang kau yang da bolah ompek tadi dalam piuk.. tambah garam secukup ghaso.. Asam koping tuh kono lotak dalam duo koping, tapi jangan banyak bona, kang masam gulai kau kang.. nih cumo nak kasi tak basi copek..

Da menggelogak tuh, tengok-tengok ayam da masak tuh.. tutup api eh, buleh la nak mentedaghah..

Tuh yo basic eh.. Kau buleh ganti ayam tuh dongan ikan ko, udang ko, lombu ko, kambing ko... sumo buleh..

Akhir kato daripado atuk.. slamat bejayo.. Kok tak sodap, atuk tak tau.. mungkin tangan kau tak bebodung jam kocik-kocik dulu.. tak pon kau memang buek kojo tak menugheh..

Masak lomak cili api nih bukan sekali jo buleh jadi.. kono buek banyak kali.. macam prektis matematik..

Mandang an esok nak ghayo.. Atuk nak ucapkan..

Selamat Hari Rayo
MAAF ZAHIR BATIN

..kek sumo oghang, kaum kerabat atok, sedagho magho, kodim-kodim, woghih-woghih, sahabat handai yang blaja dalam negoghi sampai la ke luar negoghi... Makan ketupek adabi tuh elok-elok, jangan menangih pagi ghayo sok..


p/s : kok sesepo yang ado tips tambahan buleh la share..


0 tembakan: